Iz sjenila Istra stižu savjeti za biljke i vrtu u hladu

 Mnogi su mladi klijenti sjenila Istra odlučili uz svoje moderne kuće osmisliti i lijepe moderne terase i vrtove. Za sve te divne terase sjenila Istra imaju u svojoj ponudi niz proizvoda te se za svakoga, pa i najzahtjevnijeg kupca, u njihovog portfoliju proizvoda nađe ponešto.

Ali, klijenti i kupci sve su više tražili od sjenila Istra savjete i rješenje za svoje vrtove i biljke u njima, kojima je također bio potreban hlad i zaštita od udara sunca u vrućim ljetnim mjesecima.

Stoga su sjenila Istra oformili tim ljudi koji su sada za svoje klijente spremni ponudi savjete i rješenja kako odabrati, posaditi te njegovati razno bilje.

Prva i najbitnija stvar jest da različite razine osvjetljenja traže različiti pristup. Stoga iz sjenila Istra savjetuju – provedite vrijeme promatrajući razine svjetla u vašem krajoliku i kako se mijenjaju tijekom dana i godišnjih doba. Postavite termometar u različita područja vašeg krajolika i promatrajte promjene kako se sunce kreće nebom. Na primjer, jutarnje sunce je manje intenzivno i stoga pruža uvjete pune osunčanosti bez ekstremne vrućine, dok je popodnevno sunce jače, a temperature više.

Iz sjenila Istra stižu savjeti za biljke i vrtu u hladu

Isto tako, sjenila Istra upozoravaju – tlo utječe na sve što radite, od sadnje cvijeća i drveća do uzgoja zdravog travnjaka do izgradnje objekata poput paluba, dvorišta i terasa. Tlo opskrbljuje biljke hranjivim tvarima, vodom, mikrobima i zrakom za zdrav rast korijena i pruža potporu kako bi biljke ostale čvrsto ukorijenjene u tlu. Stoga je bitno voditi računa o tlu.

Većina biljaka u sjeni dobro raste u vlažnom, dobro dreniranom organskom tlu. Međutim, odgovarajuće hranjive tvari koje održavaju plodnost tla mogu biti izazovne na sjenovitim mjestima.

Drveće i neki grmovi imaju opsežan sustav korijena ili “korijenje hranitelja” u gornjim slojevima tla koji se natječu s drugim biljkama za prostor, hranjive tvari i vodu. Iz sjenila Istra poručuju da proučite tlo kako biste pravu biljku spojili sa pravom podlogom.